Φόρτωση...

Μουτσούνα

« …Το μαγιό που φορούσα είχε το χρώμα του ουρανού .
Ο ήλιος μ΄ έλουζε.
Πατούσα το χώμα, το ανακατεμένο με ξανθή άμμο και μικρά λαμπερά κομματάκια από σμυρίγλι, που βρίσκονταν ανάμεσα στις σκουριασμένες ράγες των βαγονιών του Εναέριου.. ..
Στην άκρη της Μεγάλης Σκάλας, ήταν όλοι μαζεμένοι εκεί. Σκοτεινιασμένες οι φιγούρες τους από το φως, σχεδόν άυλοι, μα όλοι τους χαρούμενοι και γελαστοί .
Και πίσω τους η θάλασσα …
Απέραντη, κρυστάλλινη, γαλάζια, με αναδυόμενα νησάκια στο βάθος του ορίζοντα.
Κοιτούσαν προς το μέρος μου και περίμεναν.  Άρχισα να τρέχω και όλο και επιτάχυνα, ένιωθα ότι πέταγα. Εμπόδιο κανένα. Ο κόσμος μέριασε. Με ένα άλμα στον  αέρα τινάχτηκα μακριά και βούτηξα με το κεφάλι στα παραδεισένια νερά……
Με ξύπνησαν τα χάδια και τα φιλιά της μάνας μου, που μου ΄λεγε πως πέρασα στο Πολυτεχνείο…»

Ματίνα  Μαργαρίτη. H Μουτσούνα των ονείρων μου.

Το επίνειο τ΄ Απεραθιού.

Η Μουτσούνα είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του σμυριγλιού στον 20ο αιώνα. Το λιμάνι της ήταν το κέντρο φόρτωσης του σμυριγλιού, σ΄ εποχές, ιδιαίτερα μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε το σμυρίγλι ήταν ένα βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.

Στη διαδρομή απ΄τ΄ Απεράθου προς τη Μουτσούνα, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία του «Εναέριου», του εναέριου σιδηρόδρομου, που μετέφερε το σμυρίγλι από τις στοές της εξόρυξης του, μέσα στα βουνά, μέχρι τη σκάλα φόρτωσης στο λιμάνι της Μουτσούνας. Ο εναέριος σιδηρόδρομος των σμυριδωρυχείων της Νάξου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία βιομηχανικά μνημεία της Ελλάδας.

Σήμερα, η Μουτσούνα είναι κυρίως ένας τουριστικός προορισμός, ο οποίος μπορεί ν΄ αποτελέσει και το κέντρο για περαιτέρω εξερεύνηση των Ανατολικών και Νότιο-ανατολικών ακτών της Νάξου, με τις πανέμορφες και σχετικά παρθένες ακόμα ακρογιαλιές και το μαγευτικό τοπίο, που συνδυάζει τα βουνά, τη θάλασσα και απέναντι, τις αναδυόμενες Μικρές Κυκλάδες.

Σοφία Κατσουρού Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: