Loading...

Moutsouna

”… Baddräkten jag hade på mig hade himlens färg.
Solen smekte mig.
Jag gick på marken, ljus sand blandad med små lysande bitar smärgel, som låg mellan de rostiga spåren för vagnarna till det luftburna spåret….
I utkanten av Megali Skala var alla samlade. Figurerna mörka av ljuset, nästan overkliga, men alla glada och leende.
Och bakom dem havet….
Oändligt, kristallklart, blått, med små öar som dök upp långt borta vid horisontens djup.
De tittade mot mitt håll och väntade. Jag började springa allt fortare och jag kände som jag flög. Inga hinder. Folket delade på sig. Med ett steg i luften kastade jag mig långt bort och dök ner med huvudet i det paradisliknande vattnet…
Min mors smekningar och kyssar väckte mig, för att berätta att jag kommit in på Tekniska Högskolan….”
            Matina Margariti.
Moutsouna som jag drömmer om.


Aperathos hamnstad

Moutsouna är sammanlänkad med smärgelns historia under 1900-talet. Dess hamn var centrum för transport av smärgel till havs, under den tid, särskilt under andra världskriget, då smärgel var en av Greklands huvudsakliga exportvaror.
Under sträckan från Aperathos till Moutsouna har man möjligheten att se sträckan där den luftburna järnvägen transporterade smärgeln från gruvorna inne i berget, fram till lastningsstället i hamnen i Moutsouna. Den luftburna järnvägen från smärgelgrottorna på Naxos är bland de främsta industrimonumenten i Grekland.
I dag är Moutsouna främst en turistort som även är utmärkt som utgångspunkt för ytterligare utforskningar av den östra och den sydöstra delen av ön, med sina vackra och ännu relativt orörda stränder och det förtrollande landskapet som kombinerar berg, hav och tvärs över de skönjande ”Mikres Kyklades”, Mindre Kykladerna.

                Sofia Katsourou


Sign up for our newsletters!

The weather now: