Φόρτωση...

Αγερσανί

Το χωριό βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. Σε υψόμετρο 40 μ. και απόστασή 4-5χμ. από τη θάλασσα. Όπως λέει η παράδοση:Το χωριό πήρε τ' όνομά του "Αγερσανί" από ένα εκκλησάκι, που βρίσκεται περίπου 1 χλμ. εξω από το χωριό στη Ν.Δ. πλευρά του, τον Άγιο Αρσένιο.  Αυτό το εκκλησάκι ήταν το πρώτο που βρέθηκε,τότε που χτίστηκε το χωριό.

Ίχνη παλιών οικισμών και διάφορα ευρήματα μαρτυρούν ότι το χωριό ίσως αρχικά ήταν παραθαλάσσιο και κατόπι, για το φόβο των πειρατών, εγκαταλείφθηκε, για να κτιστεί στη θέση που είναι σήμερα.

Το χωριό σήμερα είναι χωρισμένο σε τρεις οικισμούς: Το Απάνω χωριό, το Κάτω Χωριό και το Πέρα χωριό.
Αξιόλογα μνημεία του χωριού είναι: Το πυργάκι του Αγ. Νικολάου με τους χαρακτηριστικούς περιστερώνες του. Οι δυο παλιοί ανεμόμυλοι στο λόφο του Στρούμπουλά. Στην τοποθεσία Ελληνικό, ένας λόφος στο νότιο μέρος του χωριού, υπάρχουν ερείπια αρχαίου φρουρίου και στα Πετράδια, συνοικισμός στα Ύρια, σημάδια αρχαίου ναού και σπασμένα αγγεία.

Στο χωριό επίσης υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Σπυριδώνου, που χάριν στις προσπάθειες του πάτερ Συμεών τα τελευταία χρόνια ανακαινίσθηκε και έγινε ένας πολύ ωραίος ναός που κατακλύζεται  σε κάθε λειτουργία από πιστούς χωριανούς , την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 18ου αιώνα, η οποία χρησίμευε και σαν παρατηρητήριο στα πειρατικά χρόνια, η Μονή Τιμίου Προδρόμου μαζί με ξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου, που ποτέ όμως δεν έχει κατοικηθεί από μοναχούς και πολλά άλλα ξωκλήσια γύρω από το χωρίο.

Η περιοχή του χωριού είναι από τις πιο πλούσιες του νησιού. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τον παραδοσιακό τρόπο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ ο τουρισμός στις πανέμορφες παραλίες του χωριού. Γνωστές παραλίες του χωριού είναι η παραλία του Αγίου Προκοπίου, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, η παραλία της Αγίας Άννας με το γραφικό όρμο του Αγίου Νικολάου  που εξακολουθεί και σήμερα ν' αποτελεί αγκυροβόλιο των ψαράδικων της περιοχής αλλά και ξένων ψαράδικων κι έτσι πολλές τράτες και παραγαδιάρικα αγκυροβολούν τακτικά εδώ και η παραλία συχνά μοσχομυρίζει από το άρωμα της κακαβιάς και τέλος η τεράστια παραλία της Πλάκας μήκους 5 χμ. περίπου με τους γραφικούς της αμμόλοφους και την ιδιαίτερη χλωρίδα τους από κρινάκια, βούτημα και αρμιρίκια. Παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν και με τις αλυκές οι οποίες το 1947 παρήγαγαν 1000 τόνους αλάτι. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές έχει αποξηρανθεί για να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο του νησιού το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Το κλίμα του χωριού είναι εύκρατο μεσογειακό με ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.
Διοίκηση: Το χωριό μέχρι το 1922 άνηκε στο δήμο Βίβλου. Από το 1992 έως το 1998 ήταν κοινότητα με πρόεδρο και 7μελές κοινοτικό συμβούλιο. Από το 1998 έως σήμερα ανήκει στον Δήμο Νάξου και είναι ένα από τα 10 Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Μαργαρίτης Νίκος
Δάσκαλος Αγερσανίου
 
Χωριά-Αγερσανί 1Χωριά-Αγερσανί 2Χωριά-Αγερσανί 3Χωριά-Αγερσανί 4

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: