Loading...

Agersani

Byn ligger på den sydöstra delen av ön, på en höjd av 40 m och ca 4-5 km bort från havet. Traditionen säger att byn fick sitt namn ”Agersani” från en liten kyrka som ligger ca 1 km utanför byn, på dess sydöstra sida, Agios Arsenios. Den kyrkan låg här innan byn byggdes.

Spår efter gamla bosättningar och olika fynd visar att byn kanske först låg nere vid havet, men på grund av rädsla för piraterna så övergav man den byn och flyttade upp hit, där dagens by ligger. 

Byn är i dag delad i tre olika områden: den övre byn ”Apano Chorio”, den nedre byn ”Kato Chorio” och byn längre bort ”Pera Chorio”.
Nämnvärda monument i byn är: Agios Nikolaos lilla torn med sina karakteristiska duvhus. De två gamla vindkvarnarna på kullen Strouboula. På platsen Elliniko, en kulle vid byns södra del, finns det ruiner av en antik fästning och i Petradia, granne med Iria, finns kvarlämningar av ett antikt tempel och en mängd trasiga keramikföremål.

I byn finns även kyrkorna Agios Spyridon, som tack vare fader Symeons påtryckningar under de senare åren har renoverats och har blivit ett mycket vackert tempel som är full av troende bybor vid varje gudstjänst, kyrkan Agios Nikolaos, en byggnad från 1700-talet som användes även som utkiksplats under åren då piraterna härjade, klostret Timiou Prodromou med dess kapell Agios Vasilios, som dock aldrig varit bebott av munkar eller nunnor, och ett stort antal kapell runt om byn.

Området runt byn är bland de bördigaste på ön. Invånarna i byn sysslar med jordbruk och boskapsuppfödning på det traditionella sättet, och under de senare åren har turismen utvecklats längs byns vackra stränder. Välkända stränder i området är Agios Prokopios, en av de vackraste stränderna i Grekland, stranden i Agia Anna med den pittoreska hamnen Agios Nikolaos, som än i dag fungerar som ankringsplats för områdets fiskebåtar, men även för främmande fiskebåtar, så ett stort antal olika typer av fiskebåtar ligger ofta här och stranden doftar ofta av ”kakaviá” och slutligen den enorma sandstranden Plaka som har en längd på ungefär 5 km, med pittoreska sanddyner och en speciell flora med växter som ”krinakia”, ”voutima” och ”armirikia”. Förr i tiden sysslade invånarna här med saliner vilka år 1947 producerade 1000 ton salt. I dag har en stor del av salinerna torkats ut för att använda området till öns flygplats som byggdes på början av 90-talet.

Klimatet på ön är typiskt för Medelhavet med milda vintrar och svala somrar.
Styre: Fram till 1922 tillhörde byn kommunen Vivlo. Från 1992 fram till 1998 var det en egen kommun med ordförande och en styrelse bestående av 7 medlemmar. Från 1998 fram till i dag tillhör byn Naxos kommun och är av de 10 kommunala delarna i kommunen.Margaritis Nikos, Lärare i Agersani

 

Sign up for our newsletters!

The weather now: