Φόρτωση...

Ακαδήμοι

Ακαδήμοι: Χωριό του κοινοτικού διαμερίσματος Χαλκείου. Πλαισιωμένο από ελαιόδεντρα και άλλα πολλά δέντρα.

Στις Ακαδήμους βρίσκεται ο Πύργος του Μαρκοπολίτη, του Κοτσάμπαση της Νάξου επί Τουρκοκρατίας, που στα 1801 κρεμάστηκε από τους Τούρκους στη Μυτιλήνη για την επαναστατική του δράση.

Ο Πύργος αυτός διέθετε κρεμαστή γέφυρα, μαζί δε με τον Πύργο του Κεραμιού είναι οι μόνοι πύργοι που δεν κτίστηκαν από Ενετούς.

Στις Ακαδήμους είχε έδρα και το Ελληνικό Σχολείο Χαλκείου, στο οποίο υπηρέτησε ως Σχολάρχης ο ιδρυτής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Εξαρχόπουλος.

Στο χωριό αυτό υπάρχουν και ο Βυζαντινός Ναός τα "Εισόδια της Θεοτόκου", που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και είναι τοπική γιορτή καθώς και ο Ναός του Αγίου Νικολάου.

Από τις Ακαδήμους καταγόταν ο Ακαδημαϊκός Ιωάννης Παπαδάκης, Επιστήμων διεθνούς φήμης με μακρά και πολύ σημαντική σταδιοδρομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ κατέλαβε υψηλές θέσεις σε ανώτατα ερευνητικά κέντρα σε πολλές χώρες και σε διεθνείς οργανισμούς του ΟΗΕ που είχαν σχέση με το κλίμα και τις γεωργικές δυνατότητες πολλών χωρών του κόσμου.

Από το χωριό αυτό καταγόταν επίσης ο Αντώνιος Μπαρότσης Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου, ο Υπαρχηγός του ΓΕΣ Ιάκωβος Βαζαίος και οι Υποστράτηγοι Αντώνιος Πατσαρίσης και Κωνσταντίνος Παπαδάκης, με σημαντική εθνική δράση.

Στο χωριό αυτό υπάρχουν δύο νερόμυλοι των Μπαρότση και Γκούφα και ένα ελαιοτριβείο.
Όλα τα σπίτια έχουν κήπους και πηγάδια.

Ιωάννης Ποσάντζης
Χωριά-Ακαδήμοι 1Χωριά-Ακαδήμοι 2Χωριά-Ακαδήμοι 3Χωριά-Ακαδήμοι 4Χωριά-Ακαδήμοι 5Χωριά-Ακαδήμοι 6Χωριά-Ακαδήμοι 7Χωριά-Ακαδήμοι 8Χωριά-Ακαδήμοι 9Χωριά-Ακαδήμοι 10Χωριά-Ακαδήμοι 11Χωριά-Ακαδήμοι 12

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: