Loading...

Vivlos-Tripodes

Tripodes, byn med vindkvarnarna.

Oförglömliga vindkvarnar, byns älskade
En gång i tiden gav ni liv till Tripodes
Nu står ni på höjden och alla tre är ni övergivna
Från havet smeker ett andetag er….
 
Emm. Mich. Dimitrokallis

När man tittar upp från bilvägen, upp mot de pittoreska vindkvarnarna som klättrar upp för höjden, liknar det mest en målad tavla. Byn ligger på öns sydvästra del, där man passerar för att komma till de magiska sandstränderna Kastrakiou-Alykou och Pyrgakiou, samt den omåttligt populära stranden Plaka. Den är även känd för sin historia, invånarnas gästfrihet och dess arkeologiska monument som Paliopyrgo i Plaka, det lilla kapellet Agios Matheos, kyrkan Panagia i Tripodiotissa, Stavropigi och Plaka.

Tripodes har en liknande historia liksom många av Naxos byar. Till en början verkar det ha funnits en antik bosättning Tripodon vid kusten i Plakaområdet, så som kvarlämningarna av den antika fästningen Pyrgo tis Plakas (Plakas Torn) och det antika templet i Agios Matheos visar. Senare, på grund av rädslan att attackeras av pirater, har byn flyttats upp till inlandet, där dagens plats gjordes permanent under Frankernas styre för att sedan utvecklas till en av de största byarna i området Livadies, med namnet Vivlos eller Tripodes.

Byns namn har samband med en saga om Plakas Torn eller ”Paliopyrgos”. Det sägs att en gång för länge sedan hade kungen på Naxos slagit vad med två unga män i syftet att välja ut den mest duglige av dem till make för sin enda dotter. Den ena bedriften var att bygga Tornet, den andra bedriften var att hämta vatten från Kambones i Chora. Båda bedrifterna skulle ske inom en dag. Ynglingarna kom överens om att en skulle bygga tornet och den andra skulle bygga vattenledningar. Lite innan mörkret föll kom båda ynglingarna fram samtidigt till palatset, men då började de slåss och tog livet av varandra. Prinsessan, i sin sorg över de båda ynglingarnas död, svor på att bo ensam resten av livet i Tornet och gjorde om det till ett orakel. På de stjärnklara kvällarna satt hon på sin pall med tre ben (tripodo) och studerade stjärnorna. Så fort solen gick upp kom hon ner och berättade till var och en vad som skulle ske i deras liv. En dag rasade Tornet och flickan försvann spårlöst. Den trebenta pallen tog man med till byn och sedan dess kallas byn för Tripodes. På denna pall skrevs de första kommunala styrelsemötenas protokoll i en bibel och så kallades byn även Vivlos, bibel på grekiska.

År 1836 delades Naxos upp i fem kommuner och bland dem fanns kommunen Vivlos som innefattar byarna Glinado, Agersani, Tripodes Sagri, Potamia och Melanes. Från 1912 skapades församlingen Tripodes-Vivlos som enligt folkräkningen år 2001 hade 807 permanent boende som har som huvudsyssla jordbruk, boskapsuppfödning samt turismen. Vid ingången till byn välkomnar kyrkan Panagia Tripodiotissa oss. Sägnen säger att själva jungfru Maria visade var hon ville ha sin kyrka byggd, eftersom när invånarna började bygga kyrkan först i Trio, så hade kyrkan rasat på morgonen och de såg en oljelampa brinna på det ställe där kyrkan är byggd i dag. Där grävde man och hittade en ikon. Förr var detta ett av de mest välmående munkklosterna på ön. Inskriptioner vittnar om dess ålder, daterat till 1500-talet, medan i dess ”källare” fanns det skola fram till 50-talet.

Det är en tvåkupolig kyrka  med ett vackert tempel sniddat av trä. Kyrkklockorna kräver fortfarande tre starka män för att få dem att ljuda varje söndag och särskilt den 23 augusti på festen ”ta niamera tis Panagias” (nio dagar efter Jungfru Marias dag). Den lokala befolkningen och besökare främst från Athen kommer för att visa sin vördnad och för att ära jungfrun deltar i kringvandring i byn med gudstjänst. På kvällen följer fest på byns torg fram till soluppgången.

Om du råkar vara i trakten dagen då Agia Paraskevi firas, den 26 juli, så följ vägen ner till kapellet i Plaka för att tända ett ljus. I byn har man helgonet högt uppsatt och under dagen som hon firas så utförs inga sysslor för att fira hennes minne.
Efter gudstjänsten väntar den sagolika sandstranden och det oändliga havet i Kará på dig.
Om man missar festerna och har en sen semester i september, så hålls byfesten Stavropigi den 14 september, vid kapellet med samma namn, lite utanför byn längs vägen mot Kastraki, som kommer att gottgöra en. Det pittoreska kapellet Stavropigi höjer sig kritvitt under platanträd, oleander och videbuskar. Förr kom det vatten ur en källa under kapellet, heligt vatten. Under sommaren så doftar hela världen runt om av vilda blommor och av rosenbuskarna i trädgårdarna runt omkring. 
”Under vilken årstid som helst är det vackert i byn” med de kritvita husen, monumenten, den kända gästfriheten, butikerna, hotellen, men även de gamla sederna och traditionerna.
           
            
   Irini Papadopoulou


   

Sign up for our newsletters!

The weather now: