Φόρτωση...

Βουρβουριά

BουρβουριάΣτο κέντρο της Νάξου ανάμεσα σε δύο χείμαρρους και ένα δάσος από ελιές, βρίσκεται το μικρό χωριό της Βουρβουριάς.

Είναι γραφικός οικισμός και οι περισσότεροι χάρτες δεν τον περιλαμβάνουν, όμως για να επισκεφθείτε την ορεινή και κεντρική Νάξο υποχρεωτικά θα περάσετε από εκεί.

Η ονομασία «Βουρβουριά» είναι ήχος της φύσης.
Προέρχεται από τον θόρυβο των νερών (βουρ...βουρ...)που κυλούσαν αδιάκοπα ολόγυρα στην τοποθεσία του χωριού. Επίσης υπάρχει και η εκδοχή ότι η περιοχή πήρε το όνομα από τα φυτά βούρλα που φύτρωναν πολυάριθμα στα δύο ποτάμια. Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων είπαν πως θα έπρεπε να ονομάζεται Παράδεισος ή Μεσοποταμία.

Στην δεκαετία του 1950 το χωριό έσφυζε από ζωή, είχε πληθυσμό 150 άτομα με 40 μαθητές.Σήμερα το χωριό έχει 20 σπίτια και 25 μόνιμους κάτοικους.

Στα περισσότερα σπίτια η αρχιτεκτονική είναι ομοιόμορφη.
Αρχοντικά, ασβεστωμένα, πέτρινα σπίτια με τα πουντιά (μεγάλα μπαλκόνια), με τα βόλτα (καμάρες), και τις αυλές συνθέτουν το χωριό. Λέγεται πως όλα τα σπίτια  τα είχε κτίσει ένας μάστορας.
Μέσα στον οικισμό υπάρχουν απομεινάρια από 3 παλιά τριά (ελαιοτριβεία) που μαρτυράνε την ασχολία των κατοίκων και την μεγάλη παραγωγή λαδιού εκείνη την εποχή.     

Ελάτε στη Βουρβουριά και περπατήστε τα σοκάκια της.
Ξεκινήστε από την Αγία Παρασκευή του χωριού, ακολουθήστε το βαθύσκιωτο μονοπάτι, παρέα με τις πασχαλιές, τις πορτοκαλιές, τις ελιές και τις τζενεριές.
Σε λίγο θα φτάσετε στην δεύτερη Αγία Παρασκευή του διπλανού λόφου. Ανάψτε το καντήλι και αγναντέψτε από ψηλά τα χωριά μέσα  στον ασημένιο ελαιώνα.

Περάστε από την πλατεία και προχωρήστε προς το ποτάμι, στο δρόμο σας θα συναντήσετε τον δεντρολίβανο. Θα δείτε το πηγάδι και τα παλιά πλυσταριά.
Ακόμη τρέχει το νερό που ξεδιψούσε το χωριό.
Ακόμη ακούγεται ο χτύπος της κοπανίδας, από τις νοικοκυρές που έπλεναν ρούχα.
Στον περίπατο σας, εύχομαι να συναντήσετε τον Τζωρτζή της Κούλας. Ο Παππούς του χωριού, καλαθάκι θα σας φτιάξει, παραμύθια θα σας πει, για τη ζωή θα σας μιλήσει, ευχές και τύχη θα σας δώσει.  

Το απόγευμα αν δείτε κάποιο κάτοικο με κλειδιά στο χέρι να ξέρετε ότι πάει να ανάψει τις εκκλησίες του χωριού. Τον Άγιο Προκόπιο που είναι η ενοριακή εκκλησία (1809-1810), τον ναό του Αγίου Γεωργιου (1762), και την Αγία Παρασκευή (1397).
Ο  ναός  του Αγίου Κωνσταντίνου (1311) φανερώνει την παρουσία της Βουρβουριάς στην Βυζαντινή εποχή.

Μην λησμονήσετε στις 8 Ιουλίου την ημέρα του Αγίου Προκοπίου να ‘ρθείτε στην Εκκλησία.
Θα ακούσετε νησιώτικη καμπάνα και θα σηκώσετε τις παλιές εικόνες μέσα στα δρομάκια του χωριού. Παντού θα μυρίζει λιβάνι.

Πολλοί κάτοικοι έφυγαν και ξενιτεύτηκαν μακριά, από το μικρότερο χωριό της Νάξου.
Όλοι όμως ονειρεύονται τον γυρισμό, στον μεγαλύτερο Παράδεισo του νησιού. Την Βουρβουριά.

Σέρβος Ιωάννης   
Χωριά-Βουρβουριά 01Χωριά-Βουρβουριά 02Χωριά-Βουρβουριά 03Χωριά-Βουρβουριά 04Χωριά-Βουρβουριά 05Χωριά-Βουρβουριά 06Χωριά-Βουρβουριά 07Χωριά-Βουρβουριά 08Χωριά-Βουρβουριά 09Χωριά-Βουρβουριά 10Χωριά-Βουρβουριά 11Χωριά-Βουρβουριά 12

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: