Φόρτωση...

Γαλήνη

Είναι ένα από τα μικρά αγροτικά χωριά της Νάξου που -σύμφωνα με την απογραφή του 2001- έχει 192 κάτοικους. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τη Χώρα και βρίσκεται πάνω στον βόρειο οδικό άξονα Χώρας – Απόλλωνα. Είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά της κοιλάδας των Εγγαρών, αμφιθεατρικά πάνω στα βράχια, με σεβασμό στην παράδοση και στην πολύτιμη εύφορη γη του κάμπου. Λάμπει από χρώμα και καθαριότητα. Κάθε σπίτι έχει τον δικό του μικρό κήπο.

Το παλιό όνομα της Γαλήνης ήταν Άχαψη, ονομασία με την οποία χαρακτηρίστηκε οικισμός του Δήμου Βίβλου της επαρχίας Νάξου (ΦΕΚ.22-18/12/1840). Ονομάστηκε Γαλήνη το 1955.

Είναι το χωριό των νέων οικογενειών, των νέων ανθρώπων  που διατηρούν ένα διθέσιο Δημοτικό σχολείο με είκοσι παιδιά. Τηρούν με ευλάβεια τις παραδόσεις και τα έθιμα του χωριού. Κέντρο των δραστηριοτήτων είναι το σχολείο και το μοναδικό καφενείο.

Το Πάσχα στήνονται οι περιφάνες για τον Επιτάφιο και τα μάσκουλα αναγγέλλουν με κρότο  την Ανάσταση του Χριστού. Τον Δεκαπενταύγουστο, το χωριό γιορτάζει. Την παραμονή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και ανήμερα οργανώνεται το μεγάλο πανηγύρι στο σχολείο. Στις 29 Αυγούστου γιορτάζουν τον Άη Γιάννη τον Νηστευτή. Είναι το τέλος του καλοκαιριού. Την επομένη, φεύγουν και οι τελευταίοι χωριανοί της Αθήνας. Την 1η Φεβρουαρίου, το χωριό και πάλι γιορτάζει τον Άη Τρύφωνα, τον προστάτη των αγροτών. Στις Απόκριες πάλι, οι κορδελλάτοι ή φουστανελάδες, όπως τους λένε στο χωριό, δίνουν την ιδιαίτερη και μοναδική αποκριάτικη ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχει στη Γαλήνη κατάστημα που να πουλά παραδοσιακά προϊόντα. Αν όμως σας προσφέρουν ξυνότυρο, μυζήθρα, πορτοκάλια, βερίκοκα, σύκα, μούσμουλα, λεμόνια, κρασί, λάδι, ντομάτες και άλλα, μην αρνηθείτε. Θα βρείτε ξενοδοχείο για ήρεμες και ιδιαίτερες διακοπές, καθώς επίσης και ταβέρνα για φαγητό.

Μπροστά στο χωριό εκτείνεται ο κάμπος με τα περιβόλια που είναι γεμάτα με οπωροφόρα δένδρα, κηπευτικά, αμπέλια, ελιές. Οι καλλιέργειες προστατεύονται από τον αέρα με  τους παραδοσιακούς καλαμένιους ανεμοφράκτες. Μέσα σε κάθε περιβόλι ο επισκέπτης θα δει το πηγάδι και το πέτρινο τραπέζι, καθώς  και τα μικροσκοπικά  αγροτόσπιτα δίπλα στη στέρνα, στη σκιά μιας συκιάς ή μιας μουριάς. Εκεί συναντάς όλες τις καλλιέργειες, από τις πιο σύγχρονες μέχρι τις παραδοσιακές.  Είναι ο κάμπος στον οποίον αναφέρεται ο Νίκος Καζαντζάκης όταν κάνει λόγο για τις καλοκαιρινές του διακοπές, στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο».

Από τη Γαλήνη ξεκινά δρόμος που καταλήγει στην παραλία του Αμήτη. Στα εκατό μέτρα από το χωριό, στα δεξιά, συναντάμε την εκκλησία της Παναγίας της Ατταλειώτισας. Μετά πεντακόσια μέτρα περίπου, στα αριστερά, καλά κρυμμένο σε μια ρεματιά βρίσκεται το μοναστήρι της Υψηλής που χτίστηκε από τον ελληνορθόδοξο Ιάκωβο Κόκκο στα 1660. Πρόκειται για το χαρακτηριστικότερο –ίσως- καστρομονάστηρο της Νάξου, χάρη στην ιδιαιτερότητα του νοτιοδυτικού κυκλικού πύργου του, στοιχείο μοναδικό ως προς τα ανάλογα οικοδομήματα που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί. Την αυστηρή εξωτερική λιτότητα της αρχιτεκτονικής του πύργου, διαδέχεται η πλαστικότητα των όγκων στο  εσωτερικό του. Ο πύργος της Υψηλής είναι ιδιωτικός και επισκέψιμος, με εισιτήριο 3,5 ευρώ.

Στην κατάληξη του δρόμου, μετά 1200 μέτρα, ο κάμπος των Εγγαρών τελειώνει. Εκεί βρίσκεται ο αξιόλογος υγροβιότοπος που ορίζεται από τη θάλασσα με την αμμώδη παραλία του Αμήτη (έκτασης 500 μέτρων). Είναι παραλία χωρίς κοσμικότητες, ταβέρνες και 4x4. Όταν τα μελτέμια δυναμώνουν, είναι ιδανική για σερφ και μοναδική για ρομαντικές αφέγγαρες νύχτες!

Νίκος Δ. Κρητικός
Χωριά-Γαλήνη 01Χωριά-Γαλήνη 02Χωριά-Γαλήνη 03Χωριά-Γαλήνη 04Χωριά-Γαλήνη 05Χωριά-Γαλήνη 06Χωριά-Γαλήνη 07Χωριά-Γαλήνη 08Χωριά-Γαλήνη 09Χωριά-Γαλήνη 10Χωριά-Γαλήνη 11Χωριά-Γαλήνη 12

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: