Loading...

Galini

Detta är en av de mindre byarna på Naxos som har som sin huvudsyssla jordbruk som – enligt folkräkningen år 2001 – har 192 invånare. Den ligger bara 6 km från Chora och den ligger på den norra bilvägen Chora – Apollona. Den är byggd på den västra delen av Eggaron dalen, formad som en amfiteater på klipporna, med vördnad mot traditionen och dalens värdefulla bördiga mark. Byn lyser av färg och renlighet. Varje hus har sin egen lilla trädgård.

Galinis gamla namn var Achapsi, med vilket namn den godkändes som samhälle i kommunen Vivlos i provinsen Naxos (RT. 22-18/12/1840). Byn fick namnet Galini år 1955.
Det är en by med unga familjer, unga människor som bevarar låg- och mellanstadieskolan med tjugo barn. Här håller man med respekt på byns gamla traditioner och seder. Aktiviteternas centrum är skolan och byns ända kafé.

Under Påsken deklareras Kristus uppståndelse med ett stort oväsen med perifanes till Epitafios, och med smällare för Kristus Uppståndelse. På jungfru Marias dag, den 15 augusti, firar hela byn. Dagen innan går man runt i byn med jungfru Marias Epitafios, en symbolisk dödsbädd klädd med blommor och på själva dagen organiseras en stor fest på skolgården. Den 29 augusti firas Agios Ioannis Nistevtis. Det är slutet av sommaren. Dagen efter åker de sista semesterfirarna tillbaka till Athen.
1 februari firar byn igen, nu är det Agios Tryfonas, jordbrukarnas beskyddare. Under karnevalen, ger inslaget av kordellati eller foustanelades som de kallas i byn, en speciell och unik karnevalkänsla. 
Det finns ingen butik i Galini som säljer de traditionella produkterna. Men om du blir erbjuden att smaka den hemmagjorda xinotyro (ost), mizithraost, apelsiner, aprikoser, fikon, mispelbär, citroner, vin, olja, tomater och annat, så tveka inte. Här finns hotell för en lugn och speciell semester, liksom även en taverna för att äta mat.

Framför byn sträcker sig fältet med fruktträdgårdar som är fulla med citrusträd, grönsaksland, vinrankor, olivträd. Odlingarna skyddas mot vinden med de traditionella vindskydden av vassrör. Inne i varje trädgård kan besökaren se att det finns en vattenkälla och ett stenbord, liksom även de minimala jordbrukarhusen bredvid vattencisternen, i skuggan av ett fikonträd eller ett mullbärsträd. Här i området kan man se alla de olika typerna av odlingar, allt från de mest moderna till den gamla traditionella. Det är denna slätt som Nikos Kazantzakis nämner när han talar om sina sommarsemestrar i hans bok ”Rapport till Greco”.

Från Galini börjar vägen som slutar vid stranden Amiti. 100 meter utanför byn, till höger, ligger kyrkan Panagia tis Attaliotisas. Ytterligare ca 500 meter bort, till vänster av vägen, väl gömd vid en bäck ligger klostret Ipsilis som byggdes av den grekisk-ortodoxe Iakovos Kokkos år 1660. Det handlar kanske om det mest karakteristiska fästningsklostret på Naxos, tack vare det unika sydvästra runda tornet, ett element unikt jämfört med de andra liknande byggnaderna som finns utspridda över ön. Tornets strikta arkitektoniska stil utvändigt, följs av volymernas plastik på dess insida. Ipsilis tornet är privatägt och man kan besöka det mot ett inträde på 3,5 euro.

Där vägen tar slut, efter 1200 meter, slutar även Eggaron dalen. Där ligger en nämnvärd våtmark som gränsar med havet via sandstranden Amiti (500 meter yta). Det är en strand utan mycket folk, tavernor och fyrhjulsdrivna bilar. När meltemiavindarna börjar blåsa är den perfekt för vindsurfing och för romantiska månlösa nätter!

Nikos D. Kritikos  

Sign up for our newsletters!

The weather now: