Φόρτωση...

Γαλανάδο

Ένα μικρό γραφικό χωριό 425 κατοίκων σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή. Αμφιθεατρικά κτισμένο με θέα τη εύφορη πεδιάδα του Λιβαδιού, τη Στελίδα και τη Χώρα.

Το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από τη γαλλική λέξη γαλάντης, γαλαντόμος(galant, ανοικτοχέρης). 

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τελευταία παρατηρείται δημιουργία νέων κατοικιών στην περιοχή Αγ.Ισίδωρος όχι απαραίτητα από Γαλαναδιώτες.

Ο ενοριακός Ναός είναι του Αγίου Πνεύματος κτισμένος από το 1780 όπως γράφεται πάνω από τη πόρτα του Ναού στο αριστερό κλίτος.

Στη νότια πλευρά του χωριού δεσπόζει Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΩΝΙΑ, κατάλοιπο της ενετοκρατίας, που σήμερα ανήκει σε ιδιώτη, στην αυλή του βρίσκεται το δίδυμο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που ανήκει και στους Καθολικούς και στους Ορθόδοξους.

Ανατολικά και στη θέση ΜΗΤΡΟΠΟΛΟΥ ανάμεσα στις εκκλησίες Αγ.Γεωργίου και Αγ.Ειρήνης υπάρχουν τεράστιοι ογκόλιθοι, λέγεται ότι υπήρχε παλαιολιθικός οικισμός.

Στα όρια με τη Ποταμιά βρίσκονται το εκκλησάκι του Αγ.Δημητρίου κτισμένο μέσα στο βουνό και η εκκλησία του Σταυρού παλιό μοναστήρι.
Βόρεια βρίσκεται η περιοχή ΠΑΡΑΤΡΕΧΟΣ, που ήταν οι θερινές κατοικίες των Φράγκων που έμεναν στη Χώρα, βέβαια δεν υπάρχουν πια οι πανέμορφοι κήποι απομεινάρια στέκουν μόνο οι φοίνικες και η τεράστια αροκάρια.

Ιωάννα Τριανταφύλλου
Χωριά-Γαλανάδο 01Χωριά-Γαλανάδο 02Χωριά-Γαλανάδο 03Χωριά-Γαλανάδο 04Χωριά-Γαλανάδο 05Χωριά-Γαλανάδο 06

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: