Φόρτωση...

Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
Χείμαρος - Τσικαλαριό

Επι του δρόμου Χαλκείου - Ποταμιάς - Νάξου και σε απόσταση 1.100 μ.ετρων συναντάμε τον οικισμό Ζωοδόχος Πηγή που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Χαλκείου. Αποτελείται απο τα χωριά Χείμαρρο και Τσικαλαριό, με πληθυσμό 100 περίπου κατοίκων το καθένα.

Έχουν κοινό ενοριακό ναό, κοινό Δημοτικό Σχολείο.

Στην είσοδο του Τσικαλαριού, στη φημισμένη πηγή του υπάρχει ο ναϊσκος του Αγίου Στεφάνου του 6ου αιώνα με τοιχογραφίες.

Βόρεια βρίσκεται το εξωκκλήσι Άγιος Παχώμιος γνωστός ως Άϊ Παχύς γιατί στο υπέρθυρο του  μια κουλούρα μαρμάρινη από την οποία περνούσαν τα αδύνατα παιδιά για να παχύνουν. Το 1213 ο Άγγελος Σανούδος κατάργησε το έθιμο αυτό όλα τα γύρω χωριά εξεγέρθηκαν και αναγκάστηκε να το επαναφέρει.

Στα Δυτικά και σε απόσταση 880 περίπου μέτρων βρίσκεται το βυζαντινό και μετέπειτα ενετικό φρούριο "Απάνω Κάστρο" με τα ερείπια Βυζαντινών και Φράγκικων εκκλησιών, τα Κυκλώπεια τείχη του και τις επιβλητικές του πολεμήστρες. Στους ανατολικούς πρόποδες του Κάστρου, βρέθηκαν κυκλικοί τάφοι γεωμετρικής εποχής. Τα ευρήματα των ανασκαφών υπάρχουν στο Αρχαιλογικό Μουσείο Αθηνών.

Το Τσικαλαριό στην αρχαιότητα ήταν το εργαστήρι των κατοίκων του κάστρου εξ ου και το όνομα. (Τσικάλι = Πήλινο μαγειρικό σκεύος).

Το όνομα του χωριού Χέιμαρρος προέρχεται από το ποτάμι που ρέει τον χειμώνα και την άνοιξη δίπλα στο χωριό. 

Σαλτερής Γεώργιος
Δάσκαλος Ζωοδόχου ΠηγήςΕγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: