Φόρτωση...

Κεραμί

Το Κεραμί είναι μια από τις όμορφες πινελιές του φυσικού πίνακα, που σχηματίζεται από τον ασημόγκριζο ελαιώνα της Τραγαίας και τα κάτασπρα χωριουδάκια του, σπαρμένα εδώ και εκεί. Βρίσκεται στη μέση περίπου του δρόμου που χωρίζει το Χαλκί απ' το Φιλώτι.

Πάει καιρός τώρα που το Κεραμί έπαψε να είναι το μικρό χωριουδάκι των φτωχών βιοπαλαιστών, με τα λιγοστά χωραφάκια και τα ζώα τους. Τώρα τα σπίτια του έχουν υπερδιπλασιαστεί και είναι ένα αναπτυσσόμενο χωριό, με νέες οικογένειες και αρκετά παιδιά, εγγύηση για το μέλλον του.

Ο επισκέπτης ξεχνιέται και ξεκουράζεται στη θέαση των όμορφων πεντακάθαρων σπιτιών και των ολάνθιστων αυλών τους. Θα του πάρει κάμποση ώρα να κοιτάζει και τα θαυμάζει τον πύργο του Μαρκοπολίτη, που μαγνητίζει το βλέμμα και αναμοχλεύει τη μνήμη, ψάχνοντας να βρει και να θυμηθεί την ιστορία τούτου του νησιού, στα χρόνια της υποτέλειάς του, στους Φράγκους και τους Ενετούς. Η επιθυμία να γνωρίζει το εσωτερικό του Πύργου γίνεται έντονη και έχει δίκιο.

Χώρια από την αρχιτεκτονική του, το κτήριο έχει μετατραπεί σ ένα υπέροχο μουσείο, με πολύτιμες εικαστικές δημιουργίες. Τυχερός θα σταθεί αυτός που θα πετύχει εκεί τον σημερινό ιδιοκτήτη του Κ. Βασίλη Καλαβρό, ή θα τον έχει παρακαλέσει να έρθει και να τον ξεναγήσει.

Δεν είναι νοητό, όμως να φύγει απ' το χωριό, δίχως να ολοκληρώσει την περιήγησή του στις δυο πανέμορφες εκκλησίες, τους Αγίους Αποστόλους στο Μετόχι και τον Άγιο Iωάννη. Και οι δύο είναι πολύ καλά διατηρημένες, θαυμάσια απομεινάρια της βυζαντινής εποχής.

Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία του χωριού, ο Ταξιάρχης. Κοντά της, δίπλα στο δρόμο, φιλόξενα καφενεδάκια προσφέρουν ανάπαυλα και χαλάρωση στον ταξιδιώτη, με μερακλίδικο καφέ, ρακί και τ' άλλα καλοκαιρινά δροσιστικά. 'Όσο για εδέσματα που μοσχοβολούν προκλητικά από τις ψησταριές, αυτά βρίσκονται θαρρώ στη διάθεση όλων, ντόπιων και ξένων όλα τα καλοκαιριάτικα απόβραδα.

Ελένη Γρατσία Σαλτερή
ΣυγγραφέαςΕγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: