Φόρτωση...

Κωμιακή-Κορωνίδα

Κωμιακή…ή Κορωνίδα .


Η Κορωνίδα προσδιορίζει την Κοινότητα και όχι το χωριό, πιθανότητα πήρε το όνομά της από την έννοια της περιφέρειας πολλών κωμών (μικρών χωριών). Ωστόσο ακούγοντας το όνομα αυτό, ο νους μας ταξιδεύει στους γνωστούς κωμικούς. Λέγεται ότι οι Κωμιακίτες ήταν άνθρωποι ευχάριστοι, με περιπαιχτική διάθεση, με χιούμορ και γνωστοί για τα καλαμπούρια και τα χωρικά τους, όπως οι κωμικοί.
Όμως Κορωνίς ονομάζεται και η μητέρα του Ασκληπιού, τον οποίο απέκτησε από τον Απόλλωνα. Η Κορωνίδα λέγεται ότι ζούσε στο βουνό Κόρωνος στην ψηλότερη κορυφή που βρίσκεται η Κωμιακή, πάνω από το Σκεπόνι και αναφέρεται σαν μια από τις τοπικές νύμφες της Νάξου, τις Υάδες. Δηλαδή τις νύμφες που είχαν αναθρέψει το Διόνυσο και ο Δίας τις μεταμόρφωσε στον ομώνυμο αστερισμό. Ο Δίας προσπάθησε να αποφύγει την οργή της Ήρας δίνοντας εντολή στις αδελφές Κορωνίδα, Φιλία και Κλείδη να φροντίσουν και να μεγαλώσουν τον μικρό Διόνυσο μετά το θάνατο της Σέμελης. Ο Βούτης αφού απήγαγε την Κορωνίδα την παντρεύτηκε και ο Διόνυσος επιδιώκοντας την τιμωρία της, της επιβάλλει την ιερή μανία, την τρέλλα.
Χτισμένη στην εύφορη πλαγιά του όρους «Κόρωνος», σε υψόμετρο 650 περίπου μ. Β, ΒΑ και ΒΔ της Νάξου, στα Μαλλιασμένα Χωράφια. Δεσπόζει παρατηρώντας στους πρόποδες του χωριού, την Ποδάρια, και τους ορμητικούς χείμαρρους, του Καριώτη, της Κουκουμάβλας (Αη Γιώργη), του Μαρίνου, των Ρόδινων, του Ρωμανού, να ρέουν και να οριοθετούν το χωριό. Ο ποταμός Τρανός Ρύακας ξεκινώντας από το Μαυρομάρι φτάνει στη θάλασσα, στον γραφικό όρμο του Απόλλωνα.
Άγριο τοπίο, πλούσια βλάστηση με πλατάνια και βελανιδιές, με καλαμιές και φυλλάδες, χαράδρες και λαγκάδια εναλλάσσονται, βράχια σε συνδυασμό με την Παραδοσιακή Νησιώτικη Αρχιτεκτονική με μιτάτους και αλώνια, τράφους και πεζούλια, στέρνες και γούρνες, προβόλια και αλιτάνες, διάσπαρτα ξωκλήσια, η Αγιά, το Αμπράμ, ο Απόλλωνας, οι Αρέλες, ο Κάμπος, ο Κανάς, ο Μυρίσης, το Σκεπόνι, ο Φαρακλός, η Φανερωμένη, η Χίλια Βρύση.… συνθέτουν την γραφική εικόνα του χωριού.
Απολαύστε το κολύμπι σας στις παρθένες παραλίες των οικισμών της Κορωνίδας. Η Αγιά, ο Αη Θόδωρος, το Αμπράμ, ο Απόλλωνας, οι Αρέλλες, ο Κάμπος, η Μέλινος, ο Πλατύς Γιαλός, το Σταυρί, η Φανερωμένη, ο Φαρακλός και η Χίλια Βρύση σας περιμένουν για πολλές βουτιές στα πεντακάθαρα, παγωμένα και διαυγή νερά τους.
Εκτός όμως από τις θαλασσινές εξορμήσεις σας, απολαύστε τη ντόπια κουζίνα στις ταβέρνες, δοκιμάστε το παραδοσιακό μπάτουδο, πιείτε λίγο κρασάκι (με μέτρο) από τα φημισμένα αμπέλια της και συνοδέψτε το με το νόστιμο τυρί της, τη ξυνομιζήθρα, το κεφαλοτύρι ή το ξινότυρο, από τα πολλά αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής, της περιοχής.
Γνωρίστε τη νησιώτικη μουσική στα παραδοσιακά καφενεδάκια καθώς οι Κωμιακίτες επηρεάζουν τα μουσικά δρώμενα της Νάξου, διαμορφώνουν και εξελίσσουν την παραδοσιακή μουσική του νησιού ανά τους αιώνες. Λίκνο της ναξιώτικης μουσικής παράδοσης, η Κωμιακή, με το Βιτζηλαιαδίστικο χορό και την Κωμιακίτικη Βλάχα.
Επισκεφθείτε την παραδοσιακή Κωμιακή, εξερευνήστε το Πανάρχαιο Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο στην κοιλάδα του Αξού κοντά στη βρύση της Χωστής, τον Κανά με τα ελληνικά κάστρα, τον Απόλλωνα με τον γνωστό κούρο, μια ανδρική πέτρινη μορφή αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο, ύψους 11 μέτρων, το μοναστήρι της Αγιάς, τον υστεροβυζαντινό ναό της Θεοσκέπαστης, με το αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία του, το βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου στον Τρούλλο και το Μοναστήρι της Φανερωμένης του 16ου αι.
Για όσους αρέσει η πεζοπορία... ο οικισμός του Σκεπονιού, προσφέρεται τόσο για τη διαδρομή απο τα δύσβατα μονοπάτια της Κωμιακής όσο και απο το Φράγμα της Φανερωμένης. Πραγματικά, ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που περιβάλλεται από ψηλά άγρια δέντρα όπως πλατάνια, πρινιές, αγριλιές, ασφονταμιές, ντρίδες (δρυς) που ορθώνονται μέσα στις άφθονες ρεματιές, όπου το νερό, ορμητικό, ρέει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Χαρακτηριστικός είναι ο πύργος του Σκεπονιού, χτισμένος πάνω σ’ ένα βράχο που χρησίμευε παλιότερα ως φρούριο για τους πειρατές. Το ίδιο αξιόλογες είναι οι εκκλησίες της Αγίας-Μαρίνας (1600 πΧ) και του Αγίου-Γεωργίου (1416 πΧ) οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή. Στη δεύτερη, είναι η πρώτη φορά που συναντάμε στο νησί, τοιχογραφία σωζόμενη με προσωνυμία ενός Αγίου, του Αγίου Γεωργίου του Σκεπονίτη.

Σας προσφέρουμε τα ερεθίσματα, εσείς κάντε απλά τη διαδρομή!

Σοφία Δ.
Νεκταρία Χ. 

 

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: