Φόρτωση...

Μέση

Η Μέση είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στο δρόμο προς τον Απόλλωνα. Θεωρείτε ότι πήρε το όνομά της επειδή βρίσκεται ανάμεσα στο Σκαδό και στον Απόλλωνα ή ότι το χωριό ήταν ανάμεσα σε δύο άλλα που δεν υπάρχουν πια.

Το χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο Πλάτανος. Εκεί υπάρχει μια πηγή με το πιο «ελαφρύ» νερό, όπως λένε οι ντόπιοι, από το οποίο όσο και να πιεις δεν «φουσκώνεις». Θεωρούν αυτό το νερό ως «ελιξίριο νεότητας» μια και το χωριό έχει αρκετούς υπερήλικες σε πολύ καλή φυσική κατάσταση.

Πλάι στην πηγή στέκει εδώ και πολλά χρόνια ένας τεράστιος πλάτανος, που χαρίζει τη σκιά του σε κάθε επισκέπτη.

Στον Πλάτανο γίνονται οι χοροί, τα πανηγύρια, τα τραπέζια στους γάμους, στα βαφτίσια και οι κάθε είδους εκδηλώσεις του χωριού.

Στη Μέση υπάρχει ανακαινισμένο το παραδοσιακό ελαιοτριβείο (φάμπρικα) και το Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το Δρακοντόσπηλιο με σταλαχτίτες και σταλαγμίτες. Σύμφωνα με την παράδοση η σπηλιά αυτή δεν έχει τέλος. Εκεί κρύβονταν οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των πειρατών.

Στον δρόμο προς τον Απόλλωνα είναι ο Καλόγερος, χαμηλό σχετικά αλλά απότομο βουνό, που στην κορυφή του υπάρχει οροπέδιο με αρχαία και βυζαντινά κτίσματα κάστρου. Το βουνό λέγεται Καλόερος γιατί σύμφωνα με την παράδοση ζούσε στους πρόποδες του ένας καλόγερος ή σύμφωνα με άλλη παράδοση το βουνό λέγεται Καλόγυρος επειδή το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του είναι πολύ καλά προφυλαγμένο από τους κινδύνους. Ένα μυστικό μονοπάτι, λένε, οδηγούσε στο κάστρο, το οποίο δεν μπορούσαν οι πειρατές να ανακαλύψουν. Μια φορά, όμως, συνάντησαν στο κάτω μέρος του βουνού μια ηλικιωμένη γυναίκα, που έπλενε τα ρούχα της. Τη φοβέρισαν για να τους μαρτυρήσει το μονοπάτι μα εκείνη δεν το μαρτυρούσε. Όταν όμως, της υποσχέθηκαν ότι θα σωθεί η ίδια και η οικογένειά της, τους έδειξε το δρόμο κι έτσι κατέλαβαν και έκαψαν το κάστρο. 

Ένας αγροτικός δρόμος οδηγεί στον Άη Γιώργη Βορίδη, ένα μικρό όμορφο λιμανάκι για μπάνιο και για ψάρεμα. Εκεί υπάρχει και η ομώνυμη εκκλησία. Στα βράχια του Αη Γιώργη και στους γειτονικούς όρμους αρκετές φορές έχουν εμφανιστεί φώκιες. Επίσης δεξιά από το λιμανάκι του Αη Γιώργη υπάρχει ένα θαλάσσιο σπήλαιο που, λένε, ότι είναι τόσο μεγάλο που χωρούσε μέσα και κρυβόταν την περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου, το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Ξακουστό το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου.

 


www.drymalianaxos.gr

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: