Φόρτωση...

Μονή

Η Μονή βρίσκεται χτισµένη σε µια κατάφυτη ράχη της ορεινής (κεντρικής) Νάξου και συγκεκριµένα σε υψόµετρο 500µ. στο όρος Φανάρι. Η φυσική της θέση είναι τόσο σοφά και αρµονικά δεµένη µε το γεµάτο ελιές, αµπέλια, φρουτόδεντρα, µπαξέδες και µποστάνια περιβάλλον, ώστε αποτελεί, οµολογουµέvως, ένα από τα οµορφότερα φυσικά «µπαλκόνια»  του Αιγαίου. Ένα µπαλκόνι σαν µια απρόσµενη βουνίσια, ανοιχτή αγκαλιά, που χαµογελά διάπλατα στον ήλιo και ατενίζει όλο το εντπωσιακό τοπίο ίσια µπροστά. Το τοπίο αυτό, ακολουθώντας το κελαρυστό σι­γοµουρµουριστό ποτάµι με το παλιό πέτρινο γεφύρι ακριβώς κάτω από το χωριό, ξεχύνεται σαν χείµαρρος στα ριζά του, σχηµατίζοντας αρχικά µια καταπράσινη λεκάνη γεµάτη καλλιέργειες, ενώ, απρόσµενα, σχίζει ύστερα στα δύο τον απένα­ντι ορεινό όγκο και καταλήγει ηδονικά στη θάλλασσα, που είναι ορατή από τη Μονή, αν και βρίσκεται σε απόσταση 20 χλµ. από τη Χώρα της Νάξου!

Η απίστευτη αυτή θέα, όταν ο ουρανός παίρνει το πιο καθάριο γλαυκό του χρώµα, αποκαλύπτει τα πάντα γύρω, µέχρι κάτω το Αιγαίο και επιτρέπει στον παρατηρητή να δει ακόµη και την Πάρο απέναντι. Η θέα, λοιπόν, αυτή, σε συνδυασµό µε την καλλιεργηµένη λεκάνη που κατηφορίζει από τη ράχη της Μονής και εκτείνεται σε µια µεγάλη απόσταση ίσια µπροστά, κλεισµένη σχεδόν γύρω - γύρω από έναν δακτύλιο αρµονικών ορεινών όγκων σε σχήµατα φυσικών πυραµίδων - µε πρωτοχορευτή τους στ' αριστερά τον Ζα, το «αετόµορφο» βουνό που ενέπνευσε τον µεγάλο µας ποι­ητή Οδυσσέα Ελύτη και το περιέγραψε έτσι ακριβώς στο κορυφαίο έργο του «Άξιον εστί» (καθώς οι σκιές πάνω στο βουνό, µε την ανατολή του ηλίου, δηµιουργούν την εικόνα ενός περήφανου αετού µε ορθάνοιχτα φτερά) καθιστούν τη Μονή έναν µοναδικό ενεργειακό τόπο, που αναζωογονεί τον οργανισµό µέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα και δηµιουργεί ένα αίσθηµα ευεξίας και υπερενερ­γητικότητας σ' όποιον έχει την τύχη να βιώσει αυτή την εµπειρία.

Ο τόπος εδώ, αν και τον καταυγάζει το φως του ήλιου κι ο πλέριος ελληνικός ουρανός, παρ’  όλα αυτά δεν «καίει» ποτέ. Μια αιθέρια δροσιά ξεχύνεται από παντού και χαϊδεύει τα περιβό­λια, στέλνοντας µια χούφτα χρυσή µα αόρατη βροχή πάνω στη διψασµένη γη. Ίσως γι' αυτό, εδώ ακριβώς, από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν ο φυσικός τόπος της θεάς της σοφίας, που λατρευόταν στην Αρχαιότητα ως «Άθηνά δρόσος» και που αργότερα, όταν επικράτησε ο Χριστιανισµός, έγινε «Παναγία Δροσιανή». Γι' αυτό, άλλωστε, παρέµεινε και η παράδοση πως η εικόνα της Παναγίας της Δροσωνής «δρόσrζε», επειδή διέχεε τη δρoσrά στο περιβάλλον, µα και «ίδρωνε» επιπλέον, κάθε φορά που η Μονή και οι κάτοικοί της απειλούνταν από κάποιο κίνδυνο, προειδοποιώντας τους έτσι, εγκαίρως. Η εικόνα αυτή βρίσκεται σε µια από τις αρχαιότερες παλαιοχριστιανικές εκκλησί­ες, σε πολύ µικρή απόσταση από το χωριό. Η εκκλησία αποτελεί ένα σηµαντικότατο µνηµείο µε νωπογραφίες ακόµη και του 6ου αιώνα, σύγχρονες ή και αρχαιότερες της Ραβέννα. Το παλαιότερο τµήµα της, µε το πρωτόγονο κωνικό δώµα και τις τρεις κόγχες σης πλευρές, είναι κτισµένο µε γυµνή λιθοδοµή και πλάκες στη στέγη, ενώ ο τόπος αυτός κατασκευής οδηγεί στο συµπέρασµα ότι υπήρξε πιθανότατα και µαυσωλείο µέχρι κάποια εποχή.

Εκτός από µια φυσική µπαταρία ενέργειας, η Μονή είναι, όµως, και ένα χωριό που αξίζει να το επισκεφθούν όλοι όσοι έρχονται στη Νάξο, καθώς είναι ένα παραδοσιακό χωριό µε παλιά αρχοντικά σπίτια. Η πέτρα κυριαρχεί παντού στην αρχιτεκτονική, καθώς οι τεχνίτες πέτρας της Μο­νής υπήρξαν από παλιά διάσηµοι και κατασκεύασαν µάλιστα, πολλά έργα (γέφυρες, φράγµατα κλπ) σε όλο το νησί. Έτσι, φτάνοντας στο ηρώο, στην αρχή του χωριού, και αφήνοντας εκεί το αυτοκίνη­τό σας, µπορείτε να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια του χωριού και να δείτε πρώτα - πρώτα τη µικρή πλακόστρωτη «πλάτζα» (πλατεία) του χωριού. Κατά τον περίπατό σας, θα συναντήσετε ακόµη δυο παλιά ελαιοτριβεία κι ένα απομεινάρι παλιού Ενετικού Πύργου στο ανατολικό τµήµα και τέ­λος, την πηγή της Μονής και το πηγάδι στην άλλη άκρη του χωριού.

Αλλά δεν είναι µόνο οι άντρες της Μονής διάσηµοι ως τεχνίτες της πέτρας, διάσηµες, για άλλο βέβαια, λόγο, είναι και οι γυναίκες του χωριού και µάλιστα, η φήµη της τέχνης τους στον αρ­γαλειό, έχει κάνει το γύρο του κόσµου, καθώς ασκούν παραδοσιακά την υφαντική τέχνη και τη διδάσκουν µε ευλαβική συνέπεια και στα νέα κορίτσια.

Επιπλέον, µην ξεχάσετε να επισκεφθείτε ερχόµενοι ή φεύγοντας, το πολύ ενδιαφέρον εργαστή­pιo ξυλογλυπτικής, µε ξυλόγλυπτα από ξύλο ελιάς, λίγο πιο έξω από το χωριό, στο δρόµο προς το Χαλκί.

Δυο ακόµη σηµαντικές ασχολίες των κατοίκων της Μονής, είναι η τυροκοµία και η αµπελουρ­γία. Αξίζει να δοκιµάσετε τα αγνά τυριά των βοσκών, αλλά και το κρασί που παράγεται από τα νοικοκυριά του οικισµού. Και όχι µόνο το κρασί, αλλά και το εξαιρετικό ρακί. Μπορείτε όλα να τα βρείτε στα εστιατόρια του χωριού και να συνοδεύσετε µε τη µεθυστική γλυκιά ή πιπεράτη γεύση τους, τους παραδοσιακούς µεζέδες που θα σας σερβίρουν φιλόξενα εκεί.

Μην ξεχάσετε στο τέλος, να παραγγείλετε και σπιτικό γλυκό του κουταλιού ή να αγοράσετε για το σπίτι από το πρατήριο του συνεταιρισμού.
Σας περιμένουμε και όχι μόνο ευχόμαστε, αλλά είμαστε σίγουροι για την καλή σας διαμονή στη Μονή, την πανέμορφη ορεινή αγκαλιά, με την καλή συντροφιά, αλλά και τη φυσική ενέργεια, την υγεία, μα και την ουράνια δροσιά!

Κοινότητα Μονής

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: