Φόρτωση...

Σαγκρί

Σαγκρί, το καμάρι της Νάξου! Το χωριό πάνω στο λόφο με τον ανοιχτό ορίζοντα. Ένας «μικρός Μυστράς», όπως το αποκαλούν,  λόγω της πληθώρας των βυζαντινών εκκλησιών που έχει στην περιοχή του.

Μέσα στο χωριό είναι το φημισμένο μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, που λειτούργησε και σαν κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο.  Κοντά στο χωριό βρίσκεται και ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, ο Γύρουλας με τον πρόσφατα αναστηλωμένο Ναό της Δήμητρας και πλάι του ένα αξιόλογο Μουσείο.

Ο Γύρουλας βραβεύτηκε το 2004 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EUROPA NOSTRA «για την ευαισθησία που επιδείχθηκε κατά την αναστήλωση του σημαντικού αυτού μνημείου και την επιτυχημένη ενσωμάτωσή του στο φυσικό του περιβάλλον».

Το χωριό φημίζεται και για τους ενετικούς του πύργους, δύο από τους οποίους, ερειπωμένοι, είναι στο Κάτω Σαγκρί, ένα διατηρητέο οικισμό, ενώ ένας τρίτος, ο Πύργος του Παλαιολόγου, αναπαλαιωμένος, βρίσκεται σε απόσταση 20΄.

Δεν είναι όμως μονάχα οι βυζαντινές εκκλησιές και οι αρχαιότητες που κάνουν το Σαγκρί να ξεχωρίζει. Είναι κυρίως οι μαγευτικές παραλίες του με την κατάλευκη αμμουδιά και τα υπέροχα χρώματα της θάλλασσας.

Ξακουστή η Μικρή Βίγλα με το βραχώδη λόφο που χωρίζει δυο πανέμορφες αμμουδιές, της απάνεμης Βίγλας και του Ορκού. Στον Ορκό συγκεντρώνονται το καλοκαίρι οι champions του wind surfing για να απολαύσουν αυτό το σπορ, επωφελούμενοι από το δροσερό μελτέμι του Αιγαίου.

Μετά την Μικρή Βίγλα οι εκτεταμένες αμμουδιές Καστράκι και Γλυφάδα που καταλήγουν στους μαγευτικούς όρμους του Αλυκού και το υπέροχο δάσος από μικρούς κέδρους, που ξεπροβάλλουν πάνω στη λευκή άμμο. Ένα τοπίο μοναδικό στο νησί.

Πλάι σ΄αυτές τις υπέροχες παραλίες υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, βίλες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να απολαύσει ο επισκέπτης μια παραμονή όσο γίνεται πιο ευχάριστη μέσα σ’ ένα όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον.

Για να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα όσο πουθενά αλλού.

Ιωάν. ΔεσύπρηςΕγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: