Φόρτωση...

Σκαδό

Το Σκαδό είναι ένα χωριό με ξεχωριστή ομορφιά, περιτριγυρισμένο με δέντρα, που το καλοκαίρι είναι πηγές όασης και γαλήνης για τους επισκέπτες.

Θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τη λέξη «ισκάς – άδος» που σημαίνει σύκο, επειδή είχε πολλές συκιές ή από το «σκιερό» εξαιτίας της σκιάς των δέντρων του.

Έχει όμορφα δίπατα σπίτια, με τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής, πολλά από τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί.

Στην άκρη του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας (εορτάζει 15 Αυγούστου), η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είχε ξεκινήσει η εκκλησία αλλά οι κάτοικοι του χωριού είχαν διάφορες αγροτικές εργασίες και δεν είχαν το χρόνο να την ολοκληρώσουν. Κάποια μέρα ένας Σκαδιώτης βρήκε σ’ ένα μονοπάτι στο βουνό ένα σκουλαρίκι. Ρώτησε τίνος είναι και του είπαν ότι είχε έρθει περίπατο η θυγατέρα του Πασά και θα της έπεσε. Πήγε, λοιπόν, ο Σκαδιώτης στον Πασά και του έδωσε το σκουλαρίκι. Η κόρη του χάρηκε τόσο πολύ που παρακάλεσε τον πατέρα της να προσφέρει στον άνθρωπο αυτό ότι θέλει.

Ο Πασάς τον ρώτησε τι επιθυμεί και αυτός απάντησε πως το μόνο όνειρό του είναι να χτιστεί η εκκλησία.

Από εκείνη την ημέρα στρατιώτες του Πασά είχαν κλείσει τις εξόδους του χωριού και δεν άφηναν κανέναν από τους κατοίκους να βγει εάν δεν είχε εργαστεί συγκεκριμένες ημέρες στην εκκλησία. Έτσι πολύ γρήγορα ολοκληρώθηκε ο ναός της Παναγίας με τη βοήθεια των Τούρκων. 

Το Σκαδό ανήκει στα σμυριδοχώρια, οι κάτοικοί του, δηλαδή, έχουν «μερίδιο» στα ορυχεία σμύριδας και εργάζονται σ’ αυτά. Στην ενασχόλησή τους με την εξόρυξη του σμυριγλιού ίσως, να οφείλεται ότι δεν έχουν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις ούτε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και για το λόγο αυτό πολλά ήταν τα θύματα της πείνας σ’ αυτό το χωριό, την περίοδο της Κατοχής (υπάρχει και σχετικό μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων).

Ένα από τα δύο ελαιοτριβεία που διαθέτει το Σκαδό, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και επιδιώκεται να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος.

Στο χωριό υπάρχει μια πλουσιότατη σε υλικό λαογραφική συλλογή της Μαριγώς Πιτταρά, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Στο Σκαδό, επίσης, λειτουργεί το Γυμνάσιο της ορεινής Νάξου.
www.drimalia.gr

Φωτογραφίες  Δ. Κορρές

Εγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: