Φόρτωση...

Χαλκείον-Τραγαία

Το Χαλκί είναι ένα μικρό, αλλά μοναδικό κεφαλοχώρι. Ξεχωρίζει με ταπαλιά του αρχοντικά με τα κεραμίδια, τα κλασσικά μπαλκόνια με τα ωραία κάγκελα, γιρλάντες στις στέγες και πλακόστρωτες αυλές. Βρίσκεται δίπλα στο ρέμα, με τα πανύψηλα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό, τις γούρνες που έπλεναν τα ρούχα τους άλλες εποχές και τα μικρά συμπαθητικά καταπράσινα περιβολάκια. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, βιώνουν μια διαφορετική αίσθηση ανεμελιάς, απόλαυσης και εξερεύνησης ενός χώρου που παντρεύει με επιτυχία το χθες με το σήμερα. Τα περισσότερα σπίτια  ανακαινισμένα και καλαίσθητα μας πληροφορούν περήφανα, για την ευημερία των λιγοστών κατοίκων του σε μια εποχή που η ζωή στα υπόλοιπα χωριά ήταν πολύ σκληρή. Αυτό συνέβαινε γιατί η θέση του Χαλκιού είναι σε σημείο που ενώνει οδικά όλα τα χωριά και για το λόγο αυτό είχε εξελιχθεί σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο.

Μέσα στο χωριό και τριγύρω του υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και ψηλοί ενετικοί πύργοι.
Σημαντικά μνημεία είναι η Παναγία η Πρωτόθρονη (6ο αιώνα μ.Χ.), ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης (9ο αιώνα μ.Χ.) και ο Πύργος του Μπαρότση (Γρατσία) μεγαλόπρεπο κτίριο που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από την ενετική οικογένεια Μπαρότσι.

Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πάλι τ' απάνω του το Χαλκί. 'Εχει την έδρα του Δήμου, Ειρηνοδικείο, συμβολαιογραφείο, υποθηκοφυλακείο και διάφορα μαγαζιά που εξυπηρετούν όλη την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ένας πολύ όμορφα διαμορφωμένος χώρος για γλυκίσματα, καφέ και σνάκς, καθώς και ένα εστιατόριο στην πλατεία του χωριού με ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές γεύσεις περιμένουν τον εmσκέπτη να τον φιλοξενήσουν στις καρέκλες τους το καλοκαίρι, κάτω απ' τον ίσκιο και τη δροσιά των δέντρων τους.

Η ποτοποιία «Βαλληνδρά», προσφέρει στους φιλοξενούμενους και περαστικούς το εξαιρετικό της ποτό, το κίτρο, από απόσταγμα φύλλων κιτριάς, το οποίο δίνει την ευκαιρία σ' αυτόν που το παίρνει να ταξιδέψει νοερά και ν' αναπολήσει τον τόπο της παραγωγής του, όταν θα βρίσκεται σωματικά και νοερά μακριά.

Τα περίφημα υφαντά, παρακινούν όποιον τα δει να τα θαυμάσει και να εξασφαλίσει ένα ενθύμιο απ' το νησί, γι αυτόν και τους φίλους του.

Ελένη Γρατσία ΣαλτερήΕγγραφείτε στα newsletters!

O Καιρός τώρα: